De wildbeheereenheid Tsjonger en Ald Djip hield afgelopen zaterdag een grote Fauna-fair bij hotel restaurant De Stripe in Wijnjewoude.
De WBE bestaat 25 jaar en wil dat feest komende vrijdag nog extra glans geven met het organiseren  van een wild diner op dezelfde locatie, want wild eten is populair.

Het werkgebied van de WBE Tsjonger en Ald Djip strekt zich uit van Donkerbroek tot voorbij Ureterp. Door deze streek slingeren ook de beide riviertjes waaraan de vereniging haar naam ontleend.

Grote animator achter dit evenement is Gerard Smit uit Bakkeveen. Hij hanteert geen jachtgeweer, maar weet maar al tegoed dat de 70 jagers die zijn aangesloten bij de club, met groot enthousiasme en evenzoveel inzet de natuur bijstaan. Die heeft daar veel profijt van en dat spreekt Smit bijzonder aan.

Bovendien honoreert de natuur die inzet zelf met een heerlijk puur stukje scharrelvlees waar de plofkip van AH jaloers op zou zijn. De enige plof die hier van toepassing is komt uit een jachtgeweer en het resultaat wordt a.s. vrijdag door de chef-kok van De Stripe op tafel getoverd.

Variatie
Er werd door de WBE groots uitgepakt op dit zilveren jubileum. Maar liefst

35 standhouders presenteerden zich met streekproducten, ganzen-borst-roken en in de jagerstent werd het publiek voorgelicht. Ook nu kon al worden geproefd van verschillende wildgerechten.

Ook werd getoond wat een roofvogel allemaal in zijn mars heeft.

Voor de jeugdigen uit het groene gilde kon er op springkussens worden gedanst, ze konden op pony's rijden of de hamer ter hand nemen om een nestkastje te timmeren.

Ondertussen lieten de jachthoornblazers van Après Chasse horen wat zij muzikaal uit de weg kunnen zetten en zong het Noord Nederlands jagerskoor Prins Hendrik er lustig op los. De Dúnsjongers uit Bakkeveen waren eveneens van de partij.

Er viel in Duerswâld voor een ieder wel wat te beleven en gedeputeerde Johannes Kramer onderstreepte in zijn openingsspeech de grote waarde van de inzet door de jagers binnen het collectief van de Wildbeheereenheden. De problematiek van de vele regels en provinciegrens overschrijdende jacht wilde hij graag mee helpen oplossen. 

 De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.